top of page

Basında Volkan Narcı

Yazılı basında çıkmış Volkan Narcı haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Marmara Denizi’nde Mercan Nakli

Sizi şahaneee bi adamla tanıştırmak istiyorum, Volkan Narcı.

Hayatını, doğaya, denize ve denizaltına adamış tutkulu bi sivil toplumcu Volkan… Denizleri ve denizlerdeki biyoçeşitliliği korumak için özel sektördeki işini, şehri bırakıp, çocukluğunun geçtiği adalara dönmüş.

Onunla nefis bi sosyal proje olan “Denize +1 Nefes” aracılığıyla tanıştım. Kurucusu olduğu Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD), İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu danışmanlığında ve Anadolu Efes iş birliğiyle gerçekleştirdikleri bu sosyal projeyle Marmara Denizi’nde mercan nakli yapıyorlar!!!

ayşe arman volkan narcı.webp

“Derin Akıntı” sergisi Heybeliada Ruhban Okulu’nda

Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği, 25 Ağustos – 22 Eylül 2019 tarihleri arasında Heybeliada Ruhban Okulu’nda Özge İnal’ın danışmanlığındaki “Derin Akıntı” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergide Marmara Denizi su altı yaşamından yola çıkan Alper Aydın, Hera Büyüktaşcıyan ve Sibel Horada‘nın mekâna özgü yerleştirmeleri ve dernek bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara dair Serco Ekşiyan ve Ferhan Coşkun’un su altı fotoğraf ve videolarından oluşan belgeler yer alıyor. Eserler, tarihsel konumu sebebi ile özel bir öneme sahip olan okulun; geçmişi, şimdiyi ve geleceği yüklü halde düşündürten eski sınıflarında ve bahçesinde sergilenecek.

cnYCFqetk0mQtJWtaP963w.webp

Marmara’da mercan operasyonu: yaşatmak için nakil yapılıyor

Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı son çalışmasında 2008-2019 yıllarında iklim değişikliği nedeniyle mercanların yüzde 14’ünün yok olduğunu raporladı.

 

Ege, Marmara ve hatta Akdeniz’in ortak yaşam alanı olan Marmara Denizi mercanlar için bir vaha. Bu sebeple Deniz Yaşamını Koruma Derneği Tavşan Adası’na mercan nakli yapıyor. (Foto: Volkan Narcı)

mercan.jpg

Su Bilimleri Fakültesi’nde Düzenlenen I. Bilim Şenliği

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Bilim Kulübü’nün düzenlediği I. Bilim Şenliği Yay Amfi’de gerçekleşti. 13-14 ve 16 Mayıs tarihlerini kapsayan şenlikte, konuklar balıkçılık ve su ürünleri üzerine deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

fd2c2b9c-be9f-4a80-9f93-439cc29711a7-1140x570.jpeg

Marmara’da mercan operasyonu: yaşatmak için nakil yapılıyor

Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan denizler ve okyanusların sakladıkları gizem ve barındırdıkları canlılık hakkında sadece tahminlerde bulunabildiğimiz bu zamanlarda, halihazırda gözlemleyebilme ve beraber var olma şansına sahip olduğumuz doğamızın, tahayyül sınırlarının ötesinde bir canlı çeşitliliğine ev sahipliği yaptığını unutmamamız gerektiği ile başlamak istiyorum yazıma.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) 2022 verilerine göre, Dünya üzerinde bilimsel olarak tespit edilmiş, tanımlanmış ve raporlanmış toplam hayvan türü sayısının 2,16 milyon olduğunu görmekteyiz ki bu sayı Dünyamızda bizimle yaşadığı düşünülen yaklaşık 8 milyon ve üzerindeki hayvan ve bitki türlerinin sadece çeyreğine tekabül etmektedir.

FerhanCoskun_FC_6963 (1)_JPG.webp

Marmara, Ege ve Akdeniz ekosistemlerini 90 günlük tekne seyahatiyle gözlemledi

Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı, Marmara'dan başlayıp Akdeniz'de tamamladığı 90 günlük deniz seferi boyunca, denizlerdeki ortak biyolojik türleri inceledi, bilim insanları ve balıkçılarla sorunları ve çözüm önerilerini görüştü.

5f95370517aca91de088b77d.jpg

Marmara’dan Akdeniz’e Bir Sürdürülebilirlik Serüveni

Göcek’te, Deniz Yaşamını Koruma Derneği kurucusu Volkan Narcı ile Marmara’dan Akdeniz’e gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik serüveninin 37. gününde bir aradayız.

 

Narcı’ya hem sürdürdüğü projelerini hem de özellikle Marmara Denizi özelinde mercanların deniz ekosistemindeki yerini sorduk.

bihter-ayyildiz-ve-volkan-narci-1075x453.jpg

Anadolu Efes’ten Denize +1 Nefes Projesi

Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında her yıl yeni projeler geliştiren, topluma ve çevreye artı değer katma hedefiyle hareket eden Anadolu Efes, yepyeni bir projenin öncüsü oluyor. Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu iş birliğiyle hayata geçen proje, “Denize +1 Nefes” ismini taşıyor. 

78AB2E25-87E5-45B1-A7FA-9A0575FC6CBE.jpeg

Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nden yeni bir proje: “Marmara’dan Akdeniz’e Sürdürülebilirlik Serüveni”

Deniz Yaşamını Koruma Derneği, Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliğin korunmasına ve ölçülebilir bir fark yaratılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor.

 

Dernek son olarak Türkiye için bir ilk niteliği taşıyan “Marmara'dan Akdeniz’e Sürdürülebilirlik Serüveni projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, 90 günde 1687 deniz mil kıyı seyri boyunca 82 farklı noktada 82 dalış gerçekleştirildi.

752x395-deniz-yasamini-koruma-derneginden-yeni-bir-proje-marmaradan-akdenize-surdurulebili

Denizin 30 metre altında gelecek 50 yılı inşa etmek

HAYIR, bu başlık ile bilim kurgu filmlerinde göreceğiniz sualtında kurulmuş bir şehirden söz etmiyorum. Aldığımız her nefesin 3'te 2'sini sağlayan denizlerde, sağlıklı bir yaşam kurma çabasından bahsediyorum. 

VOLKAN NARCI SİTE GÖRSEL 1.png

Mercanlar

Adalarımızda neler oluyor? Deniz yaşamı isyan mı ediyor? Yaz başından beri arka bahçemize atılan bunca çöp, inşaat, çevre kirliliği, usulsüz avcılık nelere yol açtı, açıyor ve açacak acaba?

f66da0157e88ccf3deb2fbdbfc220fe0_XL.jpg

Kayıp ada: Vordonisi

İstanbul’un sular altındaki 10. adası Vordonisi’ye tarihi bir yolculuk yapıldı. Sahilden 700 metre açıkta ve 4-8 metre derinliğindeki adaya dalan dalgıçlar depremle yıkılan katmanları görüntüledi.

Bizans İmparatorluğu döneminde 858’de ‘Bilge’ lakaplı din âlimi Patrik Photios tarafından yaptırılan manastıra ev sahipliği de yapan Vordonisi’ye dalış yapıldı. Dalışa Adalar Denizle Yaşam Ve Spor Kulübü, Deep Dream Dalgıçları, Büyükadalı dalgıçlar Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat öncülüğünde Volkan Narcı, Can Sınmaz, Anıl Durmaz, Mert Gökalp, Yener Kuşçuluoğlu ve Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş katıldı.

Ercan Akpolat rehberliğinde 4-8 metre derinlikte sulara gömülen batık adayı gezen sualtı görüntüleme uzmanı Mert Gökalp, ilginç bilgiler verecek çekimler yaptı.

5d9106cd3b26b3ecac196958778c9f70_XL.jpg

Corals come to fruition after 6.5 year Marmara Sea plan

An uptick in the diversity of fish and other sea creatures has been witnessed some six years after the implementation of efforts to transplant corals in the waters surrounding Tavşan Island, contributing to enhanced oxygen levels and biodiversity.

6666847579207d16c3dc9f22.webp

CHEC Journal - "Human Ecology 31: Pollution" Published

Today, CHEC published the 31st issue of its' Human Ecology journal. The latest issue tackles the global problem of  "Pollution" in all the forms it takes. In doing so, this issue of the journal continues the great research of previous years and sees articles ranging from sub-themes of pollution (light, noise, air etc.) to location-specific case studies (Sri Lanka, Bangladesh, West Africa, England etc.). Pollution is evidently a great issue of the world today and CHEC is proud to have produced an excellent resource with contributions from all over the world. The full list of articles can be found below:

WhatsApp Image 2024-10-07 at 19.10_edited.jpg

How coral transplants could rescue Turkey's threatened reefs

Marin Life Conversation Society (DYKD) , sin dal 2015, lavora a stretto contatto con gli scienziati per far rivivere e proteggere gli ecosistemi marini del Mar di Marmara Settentrionale, liberando i suoi fondali dalle reti abbandonate dai pescherecci, spesso illegali.

5625.jpeg

Trapianti di coralli: la soluzione per salvare le barriere coralline del Mar di Marmara

Marin Life Conversation Society (DYKD) , sin dal 2015, lavora a stretto contatto con gli scienziati per far rivivere e proteggere gli ecosistemi marini del Mar di Marmara Settentrionale, liberando i suoi fondali dalle reti abbandonate dai pescherecci, spesso illegali.

CORALLI.webp

Corals thrive, fish on the decline in Turkey’s Marmara Sea

Turkey’s Marmara Sea, embattled with pollution and climate change, revived with transplanted corals but depleting fish stocks ring alarm bells for the landlocked body of water 

205963.jpg
bottom of page